First Name:  Last Name: 
[Advanced Search]  [Surnames]
Bosschaerts - Persyn Genealogical research - Geschiedenis

Geschiedenis


Boom en het baksteenbedrijf

Steenbakkerij Rupelstreek Boom

Het baksteenbedrijf in de Rupelstreek is een van de belangrijkste nijverheden van Vlaams België en het mag ook als een der voornaamste van gans het land beschouwd worden. De grondstof is de bekende Rupelklei waarvan de nijverheidswaarde zeer groot is.
Deze klei ligt bijna aan de oppervlakte op een redelijk grote uitgestrektheid in de provincie Antwerpen langs de grote waterlopen; de Schelde, de Rupel, de Nete. Deze gunstige ligging heeft aanleiding gegeven tot het ontstaan van belangrijke nijverheidscentra langs de boorden van de Rupel nl. te Hemiksem, Niel, Boom, Terhagen en Rumst.
Minder belangrijke ontginningen bevinden zich in Oost Vlaanderen te Burcht, Rupelmonde, Steendorp en Sint Niklaas en in de provincie Antwerpen te Putte, Lier, Kontich en Wilrijk.


Rupelstreek
Rupelstreek
Steenbakkerij Rupelstreek Boom
Een nieuw centrum heeft zich gevormd langs het Kempische Kanaal te Rijkevorsel en Sint Lenaerts.

In de Rupelstreek doet de kleilaag zich op sommige plaatsen voor op een dikte van zowat 25 meter boven het laagwaterpeil der rivieren; onder dit peil is de dikte niet goed gekend.

Het baksteenbedrijf werd in onze provincie rond de 13e eeuw ingevoerd door de paters van de oude Sint Bernardusabdij van Hemiksem. Zij kwamen zich vestigen aan de boorden van de Rupel en maakten de eerste bakstenen voor het bouwen van hun abdij.
Tot 1868 kende men enkel handsteenbakkerijen, maar door het bouwen van een oven met doorlopend vuur, meer bekend onder de benaming van 'ringoven', had de eerste merkwaardige verandering in het bedrijf plaats. Sinds de laatste jaren is deze oven geoptimaliseerd: de zigzagoven.

Steenbakkerijen ringoven
ringoven
Steenbakkerij ringoven
Het vullen van een ringoven

Steenbakkerij Rupelstreek BoomSteenbakkerij Rupelstreek Boom Steenbakkerij Rupelstreek Boom Rupelstreek baksteen EMABB

Enkele sfeerbeelden


Enkele hyperlinks of referenties:
Gemeente Boom op www.boom.be
Heemkundige Kring Boom - ten Boome

Van Klei tot Baksteen op www.toerismerupelstreek.be
Van Klei tot Baksteen op www.schoolreis.be
Steenbakkerij Rupelstreek Boom

Return to Index of additional webpages
© Rudi Bosschaerts, 2007
Top of pageGo back